Петър Панайотов

Петър Панайотов - Даскала /1906-1991/ дългогодишен политик и общественик

Петър Панайотов “Даскала” е роден на 17 юли 1906 година в с. Крушето. Получил е средно педагогическо образование. От млади го-дини възприема социалистическите идеали. От 1929 г. е член на Работническия младежки съюз, а от следващата и член на Окръжния комитет на Работническата партия. От 1934 до 1935 г. е в нелегалност, за което е осъден задочно. За широка политическа дейност лежи в затвора от 1935 до 1939 г. От тогава до 9-ти септември 1944 г. е секретар на Окръжния комитет на Б.Р.П (к) в Горна Оряховица. На 22 юни 1941 г. излиза като партизанин, като става зам. политкомисар на Осма въстаническа оперативна зона Г. Оряховица – Габрово и член на Щаба на Горнооряховския партизански отряд. През този период има две смъртни присъди.

След преврата на девети септември Панайотов става секретар по пропаганда и агитация в Областния комитет на БКП (к) в Плевен, и секретар на Окръжния и на Околийския комитети на партията в Горна Оряховица. По-късно заема отговорни длъжности в ЦК на БКП, в Българските професионални съюзи и става народен представител.

За цялостната му обществена дейност е обявен за почетен гражданин на Горна Оряховица в преклонната му възраст. Починал през месец април на 1991 година в София.

Stop slideshowStart slideshowRefresh