1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Честит Ден на народните будители!

thumb7 3Уважаеми учители,

Уважаеми дейци на образованието, просветата и културата и изкуствата,

Уважаеми съграждани,  

В деня на народните будители, всички ние се обръщаме към най-здравите и дълбоки корени на българщината. В този ден, заедно с творците на духовността, празнуваме изконния стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата, празнуваме порива да даваш от себе си в полза на другите, празнуваме любовта и стремежа към просвещението и познанието.

Времето постепенно изтрива знайни и незнайни имена от народната памет, но делото на духовните стожери на нацията продължава да говори от страниците на историята, а мъдрите им слова ни напътстват и в настоящите, изпълнени с предизвикателства делници.

Няма по-голям заряд от извисяването на ценностите и идеалите, които, всеки един от нас носи. Защото ние сме наследници на мъдри и прогресивно мислещи предци, за които духовното развитие и израстване е било основен приоритет.

Думата „Будител” съдържа в себе си действеност и национално самочувствие, високи цели и принципи. Днешни будители са хилядите просветни и културни дейци, учителите на България, както и радетелите на българското слово и дух по всички кътчета на света.

Днес ние, като потомци на Паисий Хилендарски, на Вазов и Ботев, продължаваме да вярваме, че мярката за духовно израстване на една нация е нейната култура, образованост и традиции. Примерът на народните будители е нашият най-верен нравствен ориентир за безкористна служба в името на добруването на българския народ.

На всички Вас, съвременни просветители, които запалвате искрата на любовта към книгите, познанието и творчеството, пожелавам здраве, силен дух и светлина, за да показвате пътя, по който да върви народът ни.

Не спирайте да будите съзнанието на младото поколение, за това какво е наследството, което има и носи в гените си като история, духовност и традиция, защото миналото е отправна точка към бъдещето на България. 

Честит празник!

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица